Klub chovatelů brojlerových králíků

Vhodná plemena králíků pro masnou produkci

16.01.2012 13:32

K intenzivnímu chovu používáme ranná a rychle rostoucí plemena králíků, dříve nazývaná masná. Jedná se především o plemena Nb, Kal, Kuv, Bu, Vss a další. Může jít jak o čistokrevnou plemenitbu tak o meziplemenné křížení. Zvířata pro chov získáváme u chovatelů uvedených plemen, na výstavách nebo nakupujeme na inzerát. Přednost je vhodné dát jednoznačně první možnosti a získat chovná zvířata přímo od chovatele a osobním odběrem. Poznáme prostředí chovu, způsob péče a výživy. Uděláme si mnohem lepší obraz o stavu a vyrovnanosti vrhů než je to možné na výstavě, kde jsou předváděni a k případnému prodeji nabízeni vybraní jedinci. Za poslední možnost volte nákup na inzerát od chovatele, jehož chov neznáte.

Mezi plemena doporučovaná k výkrmu patří především:
 
Novozélandský bílý (Nb) - Délka srsti je asi 3 cm, barva krycího chlupu je čistě bílá, oči růžové a drápy bílé. Hmotnost 4-5 kg. Silnější kůže. Dobře snáší chov na roštové podlaze.
 
Kalifornský (Kal) - Srst opět hustší v podsade, délka asi 3 cm. základní barva je bílá, typická je kresba na hlavě, uších a končetinách, rovněž pírko je zbarvené černě až ke kořeni. Hmotnost 4-5 kg. Možno chovat i na roštech.

Burgunský (Bu) - Srst je hustá v podsadě, délka asi 3 cm. Barva krycího chlupu je bledě červená. Oči hnědé, drápy tmavě rohovité. Hmotnost je 4-5 kg. Vyniká vitalitou a odolností.
 
Kuní velký (Kuv) - srst je hustá v podsadě, délka je 2,5-3 cm. Barva je hnědá, po hřbetní linii od kořene uší až k pírku se táhne tmavohnědý pás široký 8-10 cm. Směrem k bokům a na prsa přechází ve světle pastelovou hnědou barvu. Hmotnost 4-5 kg.

Činčila velká (Čv) - Délka srsti asi 3 cm. Základní zbarvení je popelavě šedém podsada s namodralým nádechem a mezibarva je bílá. Hmotnost 4,5-5,5 kg.
 
Velký světlý stříbřitý (Vss) - Délka srsti 3 cm, Nad krycí chlupy asi o 1 cm, přečnívají sytě černé pesíky a vytvářejí typické stříbrné zbarvení. Mláďata jsou černá, později vystříbřují. Hmotnost 4,5-5,5 kg.

Brojlerový králík - Tímto názvem se označují speciálně produkováni kříženci plemen a linií králíků (především HyPlus), kteří dosahují velmi dobré plodnosti i masné produkce. Brojleroví králíci se intenzivně vykrmují ve speciálních velkokapacitních chovech, které jsou zpravidla vybaveny klecovou technologií a králíci se krmí kompletními granulovými směsmi s vyrovnaným obsahem všech důležitých živin. Králičí maso v obchodních sítí pochází zejména z těchto chovů.

 

Zpět

Vyhledávání

© SALISOV Šířka: 50.27716 Délka: 17.33522 Výška: 414 m.n.m.